Ofte stillede spørgsmål om den nye indsamlingsordning

Hvorfor skal jeg have ny beholder?
Svar:
Fra 1. oktober skal vi på Lolland-Falster sortere mere, end vi gør i dag. Derfor får alle husejere snart en ny beholder med to rum. Et rum til papir og et rum til glas og metal. Den ny beholder er et af vores bidrag til, at Danmark når den nationale målsætning om at genanvende halvdelen af husholdningsaffaldet i 2022.
I ressourcestrategien er der sat fokus på syv materialer fra husholdninger, hvor der i 2022 skal opnås en genanvendelse på 50%. Det drejer sig om papir, glas, pap, metal, plast, træ og madaffald.

Hvor stor er beholderen i forhold til den gamle papirbeholder?
Svar:
Den nye beholder rummer 240 liter, den er 107,2 centimeter høj, 58 centimeter bred og har en dybde på 72,4 centimeter. Den er ruminddelt med 60 procent til papir og 40 procent til glas og metal. Den gamle beholder er kun på 140 liter og måler 106 cm. i højden, 48 cm. I bredden og 55 i dybden
Altså er den ny beholder 1,2 cm. højere, 10 cm. bredere og 17,4 cm. dybere.

Hvad skal jeg gøre med den gamle beholder?
Svar:
Den gamle beholder kan du aflevere på genbrugspladsen, tilmelde til afhentning via storskrald eller benytte den til andet formål, REFA tømmer den ikke længere.

Hvornår må jeg tage den nye beholder i brug?
Svar:
Den sidste gang du får tømt den gamle beholder, hænger skraldemanden en hænger på beholderen. Hvor der står, at det var sidste gang, den blev tømt, og at du nu skal bruge den nye beholder.

Hvad skal jeg komme i den nye beholder?
Svar:
Du skal komme papir i det store rum og glas og metal i det lille rum. Se sorteringsvejledningen. Papir sendes til Sverige og glas og metal til Næstved.

Må jeg putte kartonæsker med plastikruder ned til papiret?
Svar:
Nej, når der er plastik på kartonæsken, forurener det papiret. Hvis der er plastik på æsken, skal den i skraldespanden.

Hvad skal jeg gøre med mit pap?
Svar:
Pap skal fremover afleveres på genbrugspladsen eller tilmeldes indsamling af storskrald. Pappet må ikke blive blandet sammen med papir, da papir sendes til Sverige og pap skal til eksempelvis Tyskland.

Kan jeg slippe for at deltage i indsamlingsordningen for papir, glas og metal?
Svar:
Indsamlingsordningen er en ordning der stilles til rådighed for borgerne, og som borgeren kan vælge at benytte i større eller mindre omfang efter eget ønske.Der sker ikke reduktion i renovationsgebyret, selvom man fravælger at benytte ordningen.

Kan en almindelig husstand få udleveret mere end én beholder til opsamling af papir, glas og metal?
Svar:
Ja det kan man godt. Hvis man har mere papir, glas og metal end der kan indeholdes i den 240 l beholder, der er udleveret, kan man bestille yderligere en 240 l beholder. Hvis man har flere beholdere stående, skal beholderne ikke nødvendigvis være rumopdelte. Her kan man vælge at have en beholder til papir og en anden beholder til metal og glas.

Må låget være skruet på glasset når det placeres i beholderen?
Svar:
Ja uanset om det er et plast- eller et metallåg, skal låget faktisk helst være skruet på glasset, da det hindre at glasset fyldes med vand, eller at der fanges andet materiale i glasset.

Må jeg sætte røde sække ved siden af min genbrugsbeholder?
Svar:
Nej, røde sække er kun til dagrenovation.

Hvornår bliver den nye beholder tømt?
Svar:
Fra 1. oktober bliver beholderen tømt hver 5. uge. Fra og med 1. oktober vil du kunne se de nye tømningstider på Selvbetjening.

Hvorfor tager I ikke den gamle beholder med, når I kommer med den nye?
Svar:
Den gamle beholder skal bruges indtil omkring 1. oktober. Beholderne køres ud allerede fra 1. august. Hvis vi tog den gamle med ville man i en periode ikke have nogen beholder.

Bliver det dyrere med den nye beholder?
Svar:
En mindre stigning i grundgebyret kan formentlig ikke undgås, men gebyrerne for 2018 er endnu ikke fastlagt og godkendt, hvorfor der først kan svares endeligt på dette spørgsmål engang i løbet af oktober eller november måned.

Hvorfor indsamler REFA ikke plast og madaffald?
Svar:
REFA har valgt en forsigtig tilgang til indsamling af både plast og madaffald (organisk restaffald), hvilket skyldes at afsætningen af begge disse fraktioner er meget usikker og for tiden meget omkostningstung.
Men når afsætningsmulighederne bliver bedre, skal vi også på Lolland Falster forvente nye indsamlingsordninger for både plast og madaffald, og i hvert fald madaffaldet er helt nødvendig at genanvende for at opnå en samlet genanvendelse på 50 procent.

Se også

 
Dine kuponer er nu lagt i indkøbskurven Hvis du ønsker at bestille flere kuponer så klik på "Køb mere". Hvis du ønsker at gennemføre bestillingen, så klik på "Gå til bestilling". Køb mere

Gå til bestilling
Vent...