Plast

Plast skal sorteres

Plast som er rent og ikke er mademballage skal på genbrugspladsen. REFA indsamler plast, som vi ved kan genanvendes. Emballage fra madvarer er dagrenovation og bliver til strøm og fjernvarme.

Flere plasttyper gør det svært
REFA er klar over, at mange ønsker at sortere al plast hjemme, herunder også plast, som er mademballage. Men en stor del af mademballagen kan ikke med sikkerhed genanvendes på forsvarlig vis. Det skyldes blandt andet, at emballagen består af flere plasttyper, som ikke kan skilles fra hinanden.

Plast på afveje
I dag er den eneste mulighed at sende plastaffald til genanvendelse i udlandet. Her skifter plasten hænder mange gange undervejs til mulig genanvendelse. Dermed er der en stor risiko for at madplasten havner steder, hvor den håndteres forkert til skade for mennesker og miljø.

Miljøvejlederen er din garanti
Plast er vanskelig at sortere. På genbrugspladsen kan miljøvejlederen hjælpe dig med at sortere, så den dårlige plast ikke skaber problemer.

Sortering på genbrugspladsen virker
Siden vi i foråret 2019 for alvor begyndte at sortere plast på genbrugspladsen er mængden af sorteret plast mere end fordoblet fra 300 til 800 ton. Vi forventer, at mængderne af plast til genanvendelse bliver ved med at stige.

Når du afleverer plast på genbrugspladsen, skal du benytte plastområdet ved skilt nummer 20. Vi har 15 forskellige bure til de forskellige plasttyper, som kan genanvendes.

Tjek om der er pant på din plast

Vær opmærksom når du afleverer plast på genbrugspladsen – måske er der kommet pantmærke på!

Fra 1. november 2019 skal alle saft- og juiceprodukter produceres med pantmærke. Pantmærket er en garanti for, at den emballage du afleverer, bliver genanvendt.

Det får især indflydelse for dig, når du skal sortere og aflevere ren plast på genbrugspladsen, for du vil se mere og mere plastemballage med pant på.

Aflevér altid emballage med pantmærker i en pantautomat.

Plast der skal på genbrugspladsen

Plast som ikke er mademballage skal på genbrugspladsen. Så enkelt er det.

Du skal aflevere plast på genbrugspladsen, fordi vi skal genanvende mest muligt. Det er vigtigt, at de forskellige typer plast sorteres grundigt og ikke blandes sammen. Ellers kan plasten ikke genanvendes forsvarligt. Det er hovedårsagen til, at vi har valgt ikke at afhente plast hjemme på din adresse.

På genbrugspladsen inddeler vi plast i 15 forskellige typer.

 • Store plastemner
 • Små plastemner
 • Dunke uden faremærker
 • Klare plastposer / folier
 • Farvede plastposer / folier
 • Klare PET flasker
 • Flamingo
 • PVC
 • Havemøbler
 • CD'ere og DVD'ere
 • Dæk
 • Rene kofangere fra biler
 • Grønne mælkekasser
 • Gamle affaldsbeholdere
 • Valgplakater (når det er aktuelt)

Du kan se hvordan du skal sortere på skiltene på pladsen.

Tjek her hvilken container eller bur, dit plastprodukt skal afleveres i på genbrugspladsen.

Plast der skal i dagrenovationen

Disse ting/plasttyper skal i din beholder til dagrenovation:

 • Uhygiejniske ting - fx tandbørste, opvaskebørste, vatpinde
 • Mademballage
 • Medicinemballage
 • Fyldt og halvfyldt emballage

Læs mere om de typer plast, der skal i din dagrenovation

Hvad er plast?

Hedder det plast eller plastik?
Svar: begge ord kan bruges, for de beskriver det samme - et syntetisk produkt, som kan formes. Vi bruger ordet plast, fordi det er kort og samtidig er den oprindelige danske betegnelse.

Plast er lavet af olie. Cirka 5 procent af verdens samlede olieforbrug går i dag til plast. Når olien bliver til plast, kan den bruges til mange forskellige produkter, som hjælper os i hverdagen. Alt fra dæk på biler og cykler til emballage af fødevarer, sæber og husholdningprodukter.

Når plast kan bruges til så mange forskellige formål, giver det næsten sig selv, at der findes lige så mange forskellige plasttyper. 

Faktisk findes der over tusinde forskellige typer plast, som har hver deres kemiske sammensætning. Visse typer plast kan genanvendes mange gange, andre kun få. Nogle kan slet ikke genanvendes på grund af den kemiske sammensætning og derfor kan sortering af plast være en udfordring.

Der går ikke en dag, uden at vi hører om plast i medierne. Det handler ofte om genanvendelse af plast eller mangel på samme. Derfor har vi her hos REFA gentænkt indsamlingen af plast, så vi kan genanvende meget mere. Det giver nemlig mening at være mere bæredygtige - både i forhold til økonomien, men også for at passe på vores ressourcer og fælles planet.

Hjælp til sortering

På genbrugspladsen er de mest almindelige plastprodukter opdelt med tydelig skiltning, så du trygt kan sortere på egen hånd.

Er du i tvivl om sorteringen, kan du altid spørge pladspersonalet om hjælp. Vores medarbejdere er uddannede miljøvejledere og kan fortælle dig, hvor dit affald skal hen.

Pladspersonalet eftersorterer løbende på den afleverede plast, så vi hele tiden gør sorteringen bedre og muligheden for at genanvende større.

Bæredygtigt, klimavenligt og forsvarligt

REFA arbejder målrettet med FNs klimamål, Verden flytter sig og det gør REFA også. I takt med at mulighederne for at sortere og genanvende endnu mere plast - og alle former for plast - vil REFA udvikle tilbuddet om plastsortering. Vores fokus vil altid være, at det skal give mening, og det skal ske på en forsvarlig måde.
 

Jamen hvorfor gør andre affaldsselskaber, når REFA ikke gør?

REFA er helt klar over, at man andre steder i landet har truffet andre valg om sortering og husstandsindsamling af plastaffald, end vi har gjort på Lolland-Falster. Vi har valgt en løsning, som vi kan stå inde for. Det plastaffald, som sorteres på genbrugspladsen, er vi sikre på kan genanvendes på bæredygtig og forsvarlig vis. Det plastaffald, som vi ikke kan være sikre på bliver sendt til genanvendelse, udnytter vi til energiproduktion. Den balance mellem plast til genanvendelse og plast til energiudnyttelse vil de kommende år flytte sig til mere genanvendelse og mindre energiudnyttelse. REFA vil flytte med - når det er forsvarligt og giver mening.
 

 

Se også

 
Dine kuponer er nu lagt i indkøbskurven Hvis du ønsker at bestille flere kuponer så klik på "Køb mere". Hvis du ønsker at gennemføre bestillingen, så klik på "Gå til bestilling". Køb mere

Gå til bestilling
Vent...