Plast

Plast skal sorteres

Når du afleverer plast på genbrugspladsen, skal du gøre det i vores plastområde ved skilt nummer 20.

I området finder du forskellige små containere og bure, hvor plasten skal sorteres ned i. Du skal følge skiltningen på pladsen. På den måde genanvender vi bedst.

Hvad er plast?

Hedder det plast eller plastik?
Svar: begge ord kan bruges, for de beskriver det samme - et syntetisk produkt, som kan formes.
Vi bruger ordet plast, fordi det er kort og samtidig er den oprindelige danske betegnelse.

Plast er lavet af olie. Cirka 5 procent af verdens samlede olieforbrug går i dag til plast. Når olien bliver til plast, kan den bruges til mange forskellige produkter, som hjælper os i hverdagen. Alt fra dæk på biler og cykler til emballage af fødevarer, sæber og husholdningprodukter.

Når plast kan bruges til så mange forskellige formål, giver det næsten sig selv, at der findes lige så mange forskellige plasttyper. 

Faktisk findes der over tusinde forskellige typer plast, som har hver deres kemiske sammensætning. Visse typer plast kan genanvendes mange gange, andre kun få. Nogle kan slet ikke genanvendes på grund af den kemiske sammensætning og derfor kan sortering af plast være en udfordring.

Der går ikke en dag, uden at vi hører om plast i medierne. Det handler ofte om genanvendelse af plast eller mangel på samme. Derfor har vi her hos REFA gentænkt indsamlingen af plast, så vi kan genanvende meget mere. Det giver nemlig mening at være mere bæredygtige, både i forhold til økonomien, men også for at passe på vores ressourcer og fælles planet.

Tjek om der er pant på din plast

Vær opmærksom når du afleverer plast på genbrugspladsen – måske er der kommet pantmærke på!

Fra 1. november 2019 skal alle saft- og juiceprodukter produceres med pantmærke, men allerede fra 1. juli er pantsystemet udvidet med pant på juice- og saftflasker. Pantmærket er en garanti for, at den emballage du afleverer, bliver genanvendt.

Det får især indflydelse for dig, når du skal sortere og aflevere ren plast på genbrugspladsen, for du vil se mere og mere plastemballage med pant på.

Aflevér altid emballage med pantmærker i en pantautomat.

Plast der skal i dagrenovationen

Disse ting/plasttyper skal du lægge i din beholder til dagrenovation:

  • Uhygiejniske ting - fx tandbørste, opvaskebørste, vatpinde
  • Plast der har været i direkte berøring med fødevarer
  • Medicinemballage
  • Fyldt og halvfyldt emballage

Læs mere om de typer plast, der skal i din dagrenovation

Plast der skal på genbrugspladsen

Den plast der ikke skal i din dagrenovation, kan du aflevere på genbrugspladsen. Så enkelt er det.

Du skal aflevere plast på genbrugspladsen, fordi vi skal genanvende mest muligt. Det er vigtigt, at de forskellige typer plast sorteres grundigt og ikke blandes sammen, ellers kan plasten ikke genanvendes. Det er hovedårsagen til, at vi har valgt, ikke at afhente plast hjemme på din adresse.

På genbrugspladsen inddeler vi plast i fem typer.

  • Store plastemner
  • Små plastemner
  • Dunke
  • Plastposer / folier
  • Klare PET flasker

Du kan se hvordan du skal sortere på skiltene på pladsen.

Tjek her hvilken container eller bur, dit plastprodukt skal afleveres i på genbrugspladsen.

Hjælp til sortering

På genbrugspladsen er de mest almindelige plastprodukter opdelt med tydelig skiltning, så du trygt kan sortere på egen hånd.

Er du i tvivl om sorteringen, kan du altid spørge pladspersonalet om hjælp. Vores medarbejdere er uddannede miljøvejledere og kan fortælle dig, hvor dit affald skal hen.

Pladspersonalet eftersorterer løbende på den afleverede plast, så vi hele tiden gør sorteringen bedre og muligheden for at genanvende større.


 

Se også

 
Dine kuponer er nu lagt i indkøbskurven Hvis du ønsker at bestille flere kuponer så klik på "Køb mere". Hvis du ønsker at gennemføre bestillingen, så klik på "Gå til bestilling". Køb mere

Gå til bestilling
Vent...