Pressemeddelelser 2017

Pressemeddelelser 2017

14. december 2017

HCS som på REFAs foranledning har opgaven med indsamling af genanvendeligt husholdningsaffald på Lolland-Falster har bedt REFA formidle nedenstående pressemeddelelse:

HCS: Vi skal nok få styr på indsamlingen af genbrugsaffald

Tømning af de nye genbrugsbeholdere giver udfordringer – HCS beklager

Siden den nye indsamlingsordning for genanvendeligt husholdningsaffald trådte i kraft på Lolland-Falster, har mange borgere oplevet problemer med tømning af de nye ruminddelte genbrugsbeholdere. Det handler om manglende tømninger, ødelagte beholdere og tab af glas og metal på vejene.

- Vi er kede af, at starten på den nye indsamlingsordning ikke er gået som planlagt. Det er vores ansvar, og vi forstår godt, hvis borgerne ikke er tilfredse, siger sektionsdirektør Morten Bach Søndergaard, HCS.

Han er ansvarlig for løsningen af opgaven og fortæller gerne om vanskelighederne:

- Indsamlingen foretages af nye medarbejdere, som skal oplæres i arbejdet og håndtering af materiellet. Jeg er sikker på, at vores medarbejdere meget snart vil have styr på tømningsadresser og huske, hvor beholderne står på den enkelte adresse, lover direktøren.

HCS vandt opgaven med indsamling af genanvendeligt affald fra husstandene på Lolland-Falster, da den blev udbudt tidligere på året. Ordningen trådte i kraft 1. oktober 2017.

Vognmandsfirmaet beklager indkøringsvanskeligheder. Det har ikke gjort udfordringerne mindre, at en af HCS to-kammerbiler med plads til papir og glas/metal forleden blev ramt af en modkørende bil og totalskadet. Det betød, at den bil, som HCS havde sat ind for at indhente det forsømte og for at få styr på de mange reklamationer, blev inddraget i den almindelige køreplan.

- Vi har skaffet en ekstra bil, og gør alt for at indhente det forsømte hurtigst muligt. Vi beklager al ulejlighed og arbejder på højtryk for at få det til at fungere, så borgerne kan blive glade for den nye indsamlingsordning, siger Morten Bach Søndergaard.

 

9. november 2017

Populær grøn omstilling

Valg af nærvarme udløste en elbil på prøve

Tina og Martin Berg i Frejlev var blandt de mange familier, som i foråret skiftede oliefyr og brændeovn ud med miljøvenlig nærvarme og det har de ikke fortrudt.

- Vi er meget glade for vores valg, siger Tina Berg.

Nærvarme er varmepumper på abonnement og blev introduceret på Lolland-Falster af REFA og Best Green. Familien valgte nærvarme, fordi deres gamle oliefyr skulle udskiftes.

- Vi er ikke blevet lovet guld og grønne skove, men nærvarme appellerer til vores grønne hjerte, og det ser faktisk ud som om, at vi også sparer en lille smule på varmeregningen, fortæller Tina Berg.

- Løsningen med varmepumper på abonnement er blevet rigtig godt modtaget af folk, der bor udenfor fjernvarmeområdet. 75 husstande på Lolland-Falster har fået nærvarme og yderligere 45 er undervejs. Vi er glade for at bidrage til grøn omstilling med en løsning, der både er økonomisk attraktiv og komfortabel for brugerne, siger Poul-Henrik Pedersen, byrådsmedlem og bestyrelsesformand for REFA Energi.

Familien Bergs interesse for grøn omstilling og nærvarme, har efterfølgende udløst en chance for at køre elbil i en måned.

- Min mand udfyldte et spørgeskema til Best Green, og så blev vi de første vindere af brugsretten til en elbil i en måned, fortæller Tina Berg. Hhun og hendes mand fik nøglerne til en spritny Renault Zoe i mandags og kan den næste måned prøve, hvordan det er at have grøn transport.
 

Det er REFAs samarbejdspartner, Best Green, som med elbilen ønsker at sætte fokus på de grønne teknologier.

- Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling og give vores kunder mulighed for at prøve kræfter med grønne teknologier, som kan gøre hverdagen endnu nemmere. Vi håber, at elbilen kan inspirere vores kunder og andre til at tænke endnu mere grønt i fremtiden, siger Simon Bak Kristensen, direktør i Best Green.

Sidste uge i november holder REFA og Best Green informationsmøder om nærvarme i henholdsvis Nykøbing og Guldborg.

 

30. august 2017

Stor interesse for affaldskampagne i Nykøbing F.

En stor gruppe beboere var onsdag eftermiddag mødt frem til indvielse af kampagnen lanceret af Lindholm-områdets boligforeninger, områdets boligsociale team, REFA og Guldborgsund Kommunes 17-4 udvalg.
 
En gruppe unge affaldsambassadører i Lindholm-området i Nykøbing F indviede i dag deres kampagne TA:K for dit skrald. Det skete ved at sætte de sidste skilte op og spraye de sidste fodspor hen mod områdets skraldespande.

Byrådsmedlem Lene Hatt hjalp de unge med at sætte de sidste skilte op. Lene Hatt er formand for kommunens 17-4 udvalg, som har taget initiativ til projektet. Hun indviede kampagnen ved at binde en kæmpe rød sløjfe op. I sin tale roste hun de unge ambassadører for at gå foran og være gode rollemodeller og for at holde området pænt og rent.

Og så overrakte hun en check på 2.000 kroner til ambassadørerne. Pengene må de unge selv bestemme, hvordan de vil bruge, de skal bare være enige. Nicky Bertelsen fra det boligsociale team indkaldte med det samme de unge til møde, med beskeden: “Dem der kommer til mødet, er med til at bestemme, hvad pengene skal bruges til”.
Affaldsambassadørerne har selv fundet på sloganet TA:K for dit skrald. De har desuden fundet på forslag til skilte og været med til at sætte klistermærker op på skraldespandene. De har også fundet på at sætte basketkurve op ved de store skraldespande, så det bliver lidt sjovt at ramme den.

Efter sløjfen var bundet op, nød de mange gæster et glas rabarberbrus, lækker frugt og et stykke kage fra en stor flot kage med sloganet TA:K for dit skrald.


 

23. august 2017

Byrådsmedlem Lene Hatt hylder unge for affaldskampagne i Nykøbing F.

En ny kampagne, som skal ”puffe” folk i retning mod skraldespanden, bliver indviet i Lindholm kvarteret 30. august.

Det er kommunens særlige udvalg, 17-4 udvalget*, som har taget initiativ til kampagnen, og det bliver formanden for udvalget og byrådsmedlem Lene Hatt, som klipper snoren til de nye skilte og installationer kl. 17.00. Herefter overrækker Lene Hatt et gavekort på 2.000 kr. til gruppen Nudge Lindholm, som har fungeret som ambassadører for kampagnen.

Unge fandt på navn til kampagnen
”TA:K for dit skrald” er sloganet, som kommer til at pryde affaldsspandene i Lindholm kvarteret fremover. Det er unge fra gruppen Nudge Lindholm, som har udviklet kampagnen i samarbejde med medarbejdere fra kommunen og REFA. Derudover har de unge taget på sig, at ”opdrage” områdets beboere til at ramme skraldespandene.

- Jeg er enormt glad for, at de unge i Lindholm har taget rollen som affaldsambassadører på sig. Affald i naturen er en stor udfordring, men når vi sørger for, at det i stedet havner i skraldespanden, bliver det til en ressource. Det er budskaber som dette, de unge affaldsambassadører formidler til beboerne i området, siger Lene Hatt.
Humor og positive slogans er kampagnens byggesten. Blandt andet vil man kunne skyde sit affald gennem en basketkurv som hænger over skraldespanden og score point alt afhængigt af hvor godt man rammer.

- Jeg tror på at brugen af humor og den lokale forankring hos de unge vil give kampagnen gennemslagskraft og måske være med til at påvirke adfærden omkring affald hos beboerne i området siger Lene Hatt.

Kampagnen TA:K for dit skrald er søsat af Guldborgsund Kommune og REFA og sker i tæt samarbejde med Lindeskovskolen, det boligsociale team Projekt Lindholm samt områdets boligselskaber.

*Navnet 17-4, henviser til den kommunale styrelseslov § 17, stk. 4 der giver kommunalbestyrelsen mulighed for at nedsætte særlige udvalg til f.eks. rådgivende funktioner for kommunalbestyrelsen.

Invitation til deltagelse i indvielse af kampagnen TA:K for dit skrald
Guldborgsund Kommune og REFA inviterer pressen til at deltage i opsætning og indvielse af kampagnen:
Opsætning og indvielsen foregår ved fodboldbanen på Fynsvej.
Adresse: Fynsvej 1-19, 4800 Nykøbing F.
Pressen inviteres fra kl. 16.00-18.00.
Program for opsætning og indvielse:
16:00 – 17:00 Opsætning af klistermærker til skraldespande i samarbejde med Nudge Lindholm (unge ambassadører)
17:00 – 17:15 Lene Hatt klipper snor, indvier kampagnen og giver gavekort til Nudge Lindholm
17:15 – 18:00 Rabarber-/solbærbrus og kage
 

31. juli 2017

Borgerne på Lolland-Falster giver REFAs pladspersonale topkarakterer

Borgerne på Lolland-Falster er rigtig godt tilfredse med den service og vejledning, som de modtager på genbrugspladserne. Det viser en undersøgelse, som REFA har foretaget på genbrugspladserne i Nykøbing F. og Nakskov.

1.044 borgere besvarede et spørgeskema, som blev delt ud på de to pladser i løbet af en uge i det tidlige forår.

98 procent af de adspurgte er overordnet fuldt tilfredse med REFAs genbrugspladser og den service der ydes på pladserne.

Undersøgelsen viser også, at genbrugspladsens sorteringsordninger og design fungerer godt. Således er meget få borgere utilfredse med ventetid, sorteringsmåde og måden containerne er placeret på.

- Det er meget vigtigt for os, at borgerne oplever en god service på pladsen, og at man kan få hjælp til at sortere sit affald. Det arbejder vores personale meget målrettet med. Derfor er vi selvfølgelig rigtig glade for de mange positive svar om personalet og deres arbejde, siger REFAs direktør Mette Suhr Stoffregen.

Det eneste spørgsmål der ikke scorede topkarakter var pladsernes åbningstider. I Nakskov kunne to ud af tre borgere ønske mere åbent på hverdage.

Nye vejvisere sættes op i Nakskov
Systematiske brugerundersøgelser kan nogen gange pege på uventede udfordringer. Eksempelvis kom det frem i undersøgelsen, at mange borgere havde svært ved at finde genbrugspladsen i Nakskov på grund af manglende skiltning. REFA tog med det samme kontakt til kommunen, som i løbet af efteråret vil sætte skilte op, der viser hen til pladsen.

Fakta
98 procent er et tal, som går igen i undersøgelsen. For eksempel er 98 procent af borgerne på REFAs genbrugspladser tilfredse med:
- pladspersonalets service og vejledning
- ventetid og sorteringsmåde
- skilte på pladsen
- genbrugspladsen generelt

 

4. juni 2017

Alle husejere får ny beholder til genanvendeligt affald

Flere end 41.000 husejere på Lolland-Falster skal have en ny beholder til genanvendeligt affald. Den gamle beholder er kun beregnet til papir. Den nye beholder er større og ruminddelt, så den både kan bruges til glas, metal og papir.

Den nye beholder skal gøre det nemmere for borgerne på Lolland-Falster at bidrage til den nationale målsætning om 50 procent genanvendelse af husholdningsaffald i 2022.

Beholderne er under produktion. Så snart de er klar, vil de blive kørt ud til husejerne. Leveringen af de nye beholdere begynder på Lolland og slutter på Falster. Beholderne skal tages i brug, når den nye indsamlingsordning på Lolland-Falster træder i kraft 1. oktober.

- Mange husejere får beholderen i rigtig god tid, men vi håber på, at der vil være forståelse for måden at gøre det på. Det er en temmelig stor mundfuld at dele 41.000 affaldsbeholdere ud til alle hjørner af Lolland-Falster, siger REFAs direktør Mette Suhr Stoffregen.

REFA tager ikke den gamle papirbeholder med, når den nye beholder leveres, og det er der en god grund til: Den nuværende genbrugsbeholder skal nemlig benyttes indtil den nye indsamlingsordning træder i kraft. Først når husejerne får besked af skraldemanden, skal den nye beholder tages i brug. Beskeden vil blive sat på den gamle beholder og lyde: ”I dag var sidste gang vi tømte din gamle papirbeholder”.

Borgerne har tre muligheder med den gamle beholder:
• Aflevere den på genbrugspladsen
• Tilmelde afhentning af storskrald på REFAs selvbetjening
• Beholde den og bruge den til et andet formål
- Vi har skønnet, at det er den mest hensigtsmæssige måde at gøre det på. Valgmulighederne tager hensyn til, at borgernes behov og ønsker er forskellige. Nogen vil af med den gamle beholder så hurtigt som muligt, andre har måske et fornuftigt formål, at bruge den til, siger Mette Suhr Stoffregen.

Hele baggrunden for den store beholder-aktion er den nye indsamlingsordning, som træder i kraft 1.  oktober. Den nye indsamlingsordning er Lolland-Falsters bidrag til øget genanvendelse af husholdningsaffald.

- Med de nye beholdere følger også en sorteringsvejledning. Den vil stå i låget på de nye beholdere. Fremover skal vi sortere mere og sortere mere korrekt, så vi kan bidrage til at vi når de nationale mål for genanvendelse. Men alt det vil vi fortælle mere om, når vi tager de nye genbrugsbeholdere i brug, siger REFAs direktør.

Den nye beholder rummer 240 liter, den er 107,2 centimeter høj, 58 centimeter bred og har en dybde på 72,4 centimeter. Den er ruminddelt med 60 procent til papir og 40 procent til glas og metal. Den gamle beholder er kun på 140 liter. 

Foto og tidsplan vedlagt
Tidsplan til pressens orientering (med forbehold for eventuelle ændringer)

Juni: Beholderne er under produktion

Juli: Beholderne samles og distribueres fra henholdsvis Søllested (10.000) og Nysted (31.000)

REFA inviterer pressen til demonstration af de nye beholdere

August-september: Beholderne leveres til borgerne med besked fra REFA

I løbet af september: Skraldemanden giver besked om, at den nye beholder kan tages i brug

REFA kører kampagne om korrekt sortering

1. oktober:  Den nye indsamlingsordning træder i kraft

Genbrugspladserne modtager de gamle beholdere

De gamle beholdere kan bestilles afhentet som storskrald

 

9. juni 2017

Børn og unge i Lindholm bliver ambassadører for affald

I Lindholm-området i Nykøbing Falster skal der de næste par måneder arbejdes med at gøre det let og sjovt at bruge områdets affaldsspande. Det handler om det moderne kommunikationsbegreb nudging, hvor man med humor, opmærksomhed og venlighed giver brugerne et ”skub” eller et ”puf” i retning mod skraldespanden og korrekt affaldshåndtering.
 
Guldborgsund Kommune og REFA har inviteret en gruppe børn og unge fra området til at blive affaldsambassadører. De skal hjælpe med at finde på gode tiltag, så områdets beboere på en god og gerne sjov måde lærer, hvordan de skal sortere deres affald og vigtigheden af at bruge de opstillede affaldsspande.
 
Frem til sommerferien vil en gruppe af unge sætte fokus på at huske at bruge områdets affaldsspande med små skilte, illustrationer og beskeder. I efteråret er det så skoleklasser på Lindeskovskolen som vil udsmykke områdets affaldsbeholdere til dagrenovation med tegninger, som illustrerer hvad der skal i de enkelte beholdere.

- Mange beboere i området kender og respekterer de unge affaldsambassadører. Derfor tror vi, at netop deres stemmer vil skabe genklang. Vi mener, at deres budskaber vil kunne påvirke andre beboeres adfærd med affald i en positiv retning, siger Julie Priess Hansen fra REFA, som er projektleder på projektet.

Idéen til affaldsprojektet kommer fra borgerrepræsentanter i kommunens særlige udvalg, der i år arbejder med bæredygtighed, det såkaldte 17-4 udvalg .

- Det er et samlet udvalg, der bakker op om idéen. Projektet er et fint eksempel på, at det kan skabe en større forståelse for bæredygtig håndtering af affald, når man inddrager børn og unge. Projektet medvirker til et kvarterløft af Lindholm området, da det kommer til at øge sammenholdet blandt børn og unge, samtidig med at løse nogle konkrete problemer med affald, udtaler Lene Hatt, som er formand for udvalget.
 
Projektet sker i samarbejde med områdets boligselskaber, Lindeskovskolen og Restart Lindholm.
Det hele præsenteres ved en event i Lindholm-kvarteret til oktober.
Har du spørgsmål til projektet, kan du kontakte Julie Priess Hansen, jph@refa.dk

Invitation til workshops og events
Guldborgsund Kommune og REFA inviterer pressen til følgende events i forbindelse med projektet:

• Onsdag 14. juni kl. 16.00-17.30:
Workshop med unge ambassadører hos Restart Lindholm

• Lørdag 17. juni:
Studietur for unge ambassadører til København for at se på nudging tiltag.

• Onsdag 21. juni kl. 16.00-17.30:
Overrækkelse af diplom til unge ambassadører på REFA

• Medio september:
Fagdag på Lindeskovskolen (5.-6. klasse): Arbejde med og præsentation af børnetegninger til beholdere

• Fredag d. 20. oktober:
Eventdag i Lindholm med præsentation af børnenes og de unges tiltag.

Pressen bliver orienteret, når 5. og 6. klasse på Lindeskovskolen i løbet af efteråret skal arbejde med at udsmykke Lindholms affaldsbeholdere til dagrenovation.

 

18. maj 2017

Ny affaldsindsamling med styr på arbejdsmiljøet

To vognmænd skal indsamle dagrenovation og genanvendeligt affald på Lolland-Falster

REFA har i dag indgået aftale med vognmandsfirmaerne M. Larsen og HCS om indsamling af dagrenovation og genanvendeligt affald fra og med 1. oktober 2017. Samme dag træder REFAs nye indsamlingsordning i kraft.

M. Larsen Vognmandsfirma A/S skal tage sig af dagrenovationen, mens HCS A/S Transport og Spedition skal indsamle det genanvendelige affald, som omfatter glas, metal og papir.

M. Larsen og HCS har fået entrepriserne efter et udbud. REFA fik to tilbud på begge entrepriser. I udvælgelsen har REFA haft fokus på pris, forsyningssikkerhed og skraldemændenes arbejdsmiljø.

Entrepriserne løber over seks år med mulighed for forlængelse i op til tre år. Til sammen koster de REFA 48,5 millioner kroner om året. På den baggrund vil formanden for REFAs bestyrelse Henrik Høegh ikke udelukke en mindre prisstigning i renovationsgebyret.

- I bestyrelsen vil vi gøre alt for at begrænse eller helt undgå en prisstigning, men vi får også mere for pengene i den nye ordning. Det koster også lidt, når vi skal indsamle mere genanvendeligt affald end vi gør i dag, siger Henrik Høegh.

REFAs bestyrelsesformand understreger, at der i de nye aftaler er stillet krav til skraldemændenes arbejdsmiljø.

- Det er sket i en god og konstruktiv dialog med fagforeningen 3F. Aftalerne betyder et-holds drift og nye skraldebiler med lav gulvhøjde i førerhuset. Det er mere ergonomisk korrekt og gør det nemmere at komme ind og ud af bilerne, fortæller Henrik Høegh.

Ud over bedre arbejdsforhold for skraldemændene skal der også hentes mere genanvendeligt affald hos borgerne. I dag indsamles kun papir og pap, men fra 1. oktober skal der indsamles papir, glas og metal i en ny, større og ruminddelt beholder.

Vognmændene M. Larsen og HCS kører i øvrigt allerede i dag for REFA på henholdsvis Lolland og Falster. I dag er indsamlingen af dagrenovation opdelt i fire distrikter, men i den nye ordning bliver Lolland-Falster et stort distrikt.

 

20. februar 2017

REFA tilbyder nærvarme til det åbne land

Nærvarme er en attraktiv mulighed for alle, der har for langt til fjernvarme. I tæt samarbejde med Best Green tilbyder REFA varmeforsyning til det åbne land på Lolland-Falster, hvor der i dag ikke er adgang til fjernvarme.

Tilbuddet omfatter installation, justering, overvågning og vedligeholdelse af varmepumper i den enkelte bolig samt nedtagning og bortskaffelse af eksisterende varmeanlæg. Forbrugerne betaler et tilslutningsbidrag, et fast årligt abonnement samt for det løbende forbrug af varme efter samme princip, som gælder for almindelig fjernvarme.

Allerede i dag findes der løsninger på markedet, som tilbyder leasing af varmepumper, men her står husejeren selv for installationen og ansvaret for at sikre en effektiv daglig drift af varmepumpen. Det er disse to elementer, som nærvarme-løsningen fra REFA og Best Green omfatter.
 
- Fordelen er, at de enkelte husejere slipper for at investere, installere og vedligeholde varmepumpen. De får også en komfortabel løsning og en varmeøkonomi, de kan regne med. Derfor er nærvarme absolut interessant for mange boligejere i landområderne, siger Poul-Henrik Pedersen, bestyrelsesformand for REFA Energi.

- Tilbuddet fra REFA vil være billigere end individuelle varmeløsninger baseret på el- eller olieopvarmning. Nærvarme-konceptet støttes af Energistyrelsen, og Best Green kører med en kampagnepris, som primært er målrettet kunder med oliefyr. Vi har allerede fået de første kunder, oplyser bestyrelsesformanden.
 
Kontakten med nærvarmekunderne varetages af REFA Energi. Tilbuddet er som nævnt udviklet i tæt samarbejde med den private virksomhed Best Green, der er helt i front, med gangbare løsninger når det gælder opvarmning baseret på vedvarende energi.

- Vi glæder os over samarbejdet med REFA, som er et stærkt energi-brand på Lolland-Falster, både når det gælder fornuftig varmeforsyning og god kundeservice. Det er et godt match. Hos Best Green har vi en ambition om at udbrede nærvarme til hele landet, og med REFA som en stærk og troværdig partner har vi et rigtig godt afsæt på Lolland-Falster, siger Simon Bak Kristensen, direktør for Best Green.

I de kommende måneder vil REFA og Best Green markedsføre nærvarme-løsningen med henblik på den næste fyringssæson. Allerede nu kan man læse meget mere om løsningen på www.refaenergi.dk.

 

Se også

 
Dine kuponer er nu lagt i indkøbskurven Hvis du ønsker at bestille flere kuponer så klik på "Køb mere". Hvis du ønsker at gennemføre bestillingen, så klik på "Gå til bestilling". Køb mere

Gå til bestilling
Vent...