Pressemeddelelser 2021
21. december 2021
Aflæsning af nummerplader gør det lettere for erhvervslivet at bruge genbrugspladserne
Snart er det slut med affaldskuponer. Fra nytår indfører REFA automatisk fakturering
Fra nytår slipper virksomheder og selvstændige for at købe affaldskuponer, når de benytter REFAs genbrugspladser. Det gamle kuponsystem bliver erstattet af nummerpladeaflæsning på alle genbrugspladser på Lolland-Falster.
- Nummerpladeaflæsning gør det lettere for erhvervslivet, som ofte har kaldt kuponsystemet for bøvlet. Nu bliver det mindre bureaukratisk og meget tidsbesparende. De erhvervsdrivende skal ikke tænke på at købe affaldskuponer. Vi tilbyder også muligheden for automatisk betaling med kreditkort via vores Pay By Plate-løsning, fortæller kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, REFA.
Nummerpladen bliver læst af et kamera
Når en håndværker triller ind på genbrugspladser bliver nummerpladen læst af et kamera, som mange allerede kender det fra blandt andet Storebæltsforbindelsen. Nummerpladen fortæller hvordan køretøjet er registreret og hvilket cvr-nummer, der knytter sig til køretøjet.
Systemet sorterer selv de mange forskellige køretøjer, der besøger genbrugspladsen. Alle med gule plader eller papegøjeplader får automatisk en faktura for brug af genbrugspladsen.
Mulighed for undtagelse
Hvis køretøjet benyttes både til erhvervs- og privatkørsel er der mulighed for dispensation. Det samme gælder visse branchekoder, eksempelvis køretøjer der benyttes af boligselskaber.
- Alle de ting holder systemet styr på, siger Kenneth Prehn og tilføjer:
- Vi slipper nok ikke for lidt indkøringsproblemer i starten. Både vores kunder og genbrugspladsernes miljøvejledere skal lige have en chance for at vænne sig til det nye. Men forventningen er, at vi sammen med kunderne hurtigt får styr på det nye system.
Flere affaldsselskaber bruger det allerede
Nummerpladeaflæsning benyttes allerede af andre affaldsselskaber på Sjælland. Det gælder blandt andre AffaldPlus på Sydsjælland. Systemet leveres af Optidata A/S i Odense. Samme firma stod bag det brugervenlige og ikke særligt bureaukratiske tidsbestillingssystem REFA havde på genbrugspladserne under den første corona-bølge tilbage i foråret 2020.
Prisen for at benytte genbrugspladsen som erhvervskunde er 150 kroner pr. gang. Beløbet dækker også eventuelt farligt affald.
- Det er en vigtigt pointe. Vi siger både farvel til de blå og de orange affaldskuponer, som vi har arbejdet med i snart mange år. Hvis der er selvstændige erhvervsdrivende, der brænder inde med ubrugte affaldskuponer gældende for 2021, kan de få dem refunderet ved henvendelse til REFAs kundecenter, slutter Kenneth Prehn.
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, tlf: 30 89 14 55
______________________________________________________________________________________________________
10. september 2021
Privat firma flytter ind på Miljøcenter Gerringe
______________________________________________________________________________________________________

29. april 2021
REFA vil nu selv hente affald på særlige adresser
Bedre service på vej til kunder med helt specielle tilkørselsforhold
Store skraldebiler med stor venderadius. Smalle køreveje og manglende vendepladser. Indsamlingen af affald er de senere år blevet mindre fleksibel, hvilket har givet anledning til manglende tømning og utilfredse kunder.
Det dur ikke. Derfor har REFA besluttet hurtigst muligt at hjemtage indsamlingen af dagrenovation, papir, glas og metal fra 150 adresser på Lolland-Falster. Der er typisk tale om enligt beliggende ejendomme med særlige tilkørselsforhold.
- Vi er til for kundernes skyld, og alle kunder har krav på en ordentlig og pålidelige service. Derfor hjemtager vi affaldsindsamlingen på disse særlige adresser, siger Poul-Henrik Pedersen, formand for REFAs bestyrelse og byrådsmedlem (G) i Guldborgsund Kommune.
REFA skønner, at der umiddelbart er tale om 150 adresser, hvor tilkørselsvejen er længere end 50 meter, og hvor der ikke er muligheder for at vende med en skraldebil.
- Der er muligvis flere adresser. Så snart vi er klar med organisation, logistik og formaliteter, vil opgaven blive hjemtaget. De nuværende kontrakter giver os et vist spillerum for ændringer. Dem vil vi benytte os af, siger Poul-Henrik Pedersen.
Han understreger, at REFA normalt udbyder alle transportopgaver til private vognmænd og renovatører.
- Det er et godt princip, men i de her ganske særlige tilfælde, må vi finde nye løsninger. Desværre har vi de senere år oplevet ringere konkurrence, når vi har haft indsamlingsområdet i udbud. Det påvirker pris og serviceniveau i en forkert retning med mindre fleksibilitet og mindre fokus på kunderne, siger Poul-Henrik Pedersen og tilføjer:
- Hjemtagelsen vil give REFA vigtige erfaringer, som kan blive nyttige, når vi om kort tid skal have nye og flere indsamlingsordninger i spil. De skal jo også i udbud og vil alt andet lige betyde mere indsamling og mere kørsel med skraldebiler, siger Poul-Henrik Pedersen.
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, tlf: 30 89 14 55
______________________________________________________________________________________________________

20. april 2021
Ny affaldssortering: To spande og en sæk
- 240 liters beholder med to rum: Restaffald og madaffald - Tømmes hver 14. dag – ugetømning tilbydes som tilkøb
- 240 liters beholder med to rum: Papir/småt pap og Glas/metal - Tømmes hver 4. uge
- Sæk: To fraktioner: Plast og Mad- og drikkevarekartoner - Hentes hver 4. uge
- Særskilt indsamling af farligt affald - tilmeldeordning
- Indsamling af tekstiler - tilmeldeordning
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, tlf: 30 89 14 55
______________________________________________________________________________________________________

Download plakat (pdf)
30. marts 2021
Giv nyt liv til skjulte batterier
Fødselsdagskort med musik i, hundehalsbånd med lys i, og børnesko der blinker, det er sjovt, hyggeligt og trafiksikkert. Men hvad gør vi, når de mange elektroniske ting og sager bliver til affald? Det giver REFA et svar på i batterikampagnen: ”Giv nyt liv til de skjulte batterier”.
- Et fødselsdagskort med musik i eller en børnebog med lyd i er elektronik og skal på genbrugspladsen i den affaldsfraktion, der hedder ”Småt elektronik”. Det gælder også de batterier, der er inden i, siger kommunikationskonsulent Kenneth Prehn fra REFA.
- Hvis man nemt og ubesværet kan fjerne de brugte batterier, kan de pilles ud, lægges i en pose på låget af skraldespanden og afleveres på genbrugspladsen. Når batterierne er skjult og svære at få fat i, skal den kasserede elektronik på genbrugspladsen med batterierne. Det gælder for eksempel en udtjent elektrisk tandbørste eller et par børnesko med lys i, lyder anbefalingen fra REFA.
Når elektronik og batterier ved en fejl smides i skraldespanden eller den forkerte container, udgør elektronik og batterier en miljørisiko. Både restaffaldet og container 5 på genbrugspladsen ”Rest efter sortering” havner i affaldsforbrændingen.
- Selvom der ikke længere er kviksølv i helt almindelige batterier, så er der andre tungmetaller som eksempelvis cadmium. Vi skal hverken have tungmetaller i røg eller spildevand fra affaldsforbrændingen, understreger Kenneth Prehn.
- Den positive side af budskabet er, at de skjulte batterier og elektronik indeholder værdifulde metaller og mineraler, som kan genanvendes, når vi sorterer korrekt.
Generelt er borgerne på Lolland-Falster gode til at sortere batterier. I 2019 blev der indsamlet 46 tons batterier på genbrugspladserne – eller lagt i poser på låget af affaldsbeholderne. I Corona-året 2020 blev det til 59 tons batterier.
- Den store stigning på 30 procent viser, at vi gode til at sortere batterier, men også at vi bruger batterier som aldrig før – både synlige og skjulte batterier. Der er brug for, at vi alle sammen er lidt mere opmærksomme på de skjule batterier. Hvis vi hjælpes ad, kan vi gøre en forskel til gavn for miljø og ressourcer. Miljøvejlederen på genbrugspladsen er altid klar til at hjælpe, hvis du er i tvivl om, hvor dit affald skal hen, slutter Kenneth Prehn.
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, tlf: 30 89 14 55