Miljøcenter Gerringe

Privat firma flytter ind på Miljøcenter Gerringe

10. september 2021

Samarbejdsaftale mellem REFA og Damifo A/S vil øge genanvendelsen af erhvervsaffald fra Lolland-Falster
Erhvervslivet på Lolland-Falster har længe været i en knibe, når det gælder om at komme af med affald til genanvendelse, fordi REFA som offentligt selskab hverken kan modtage erhvervsaffald til sortering eller i rene affaldsfraktioner til genanvendelse.
Det skal en samarbejdsaftale mellem virksomheden Damifo A/S og I/S REFA lave om på. Virksomheden rykker ind på REFAs Miljøcenter Gerringe ved Rødby. Damifo har lejet et 77.000 kvadratmeter stort areal, som blandt andet omfatter det tidligere slamkomposteringsanlæg. Billedet i toppen af siden viser Miljøcenter Gerringe, den røde markering viser det areal, som Damifo A/S har lejet pr. 1. oktober 2021.
På Miljøcenter Gerringe vil Damifo både modtage rene affaldsfraktioner og tilbyde sortering af erhvervsaffald med henblik på genanvendelse.
– Det er noget nær den perfekte løsning på et problem, som i mange år har stået i vejen for en optimal genanvendelse af affald fra erhvervslivet på Lolland-Falster, siger Poul-Henrik Pedersen, bestyrelsesformand for I/S REFA og medlem af byrådet i Guldborgsund.
– For mig er der ingen tvivl om, at erhvervslivet på Sydhavsøerne hellere end gerne vil spille en rolle i den grønne omstilling og bidrage til øget genanvendelse, siger Poul-Henrik Pedersen og tilføjer:
– Vi har i flere år kunnet se, at det har været for vanskeligt at komme af med erhvervsaffald på grund at den gældende lovgivning. Med aftalen sikrer vi, at erhvervslivet på Lolland-Falster fortsat kan komme af med deres affald lokalt og på alle måder leve op til kravene om bedre sortering og øget genanvendelse.
REFAs bestyrelsesformand peger også på, at samarbejdsaftalen dels sikrer de nuværende arbejdspladser på Miljøcenter Gerringe, dels skaber fundamentet for nye arbejdspladser.
– Gerringe ligger få kilometer fra det store Femern Bælt-byggeri. Damifo har specialiseret sig i sortering og genanvendelse af affald fra bygge- og anlægsbranchen. Med samarbejdet forventer vi øgede mængder af genanvendeligt affald, som vil kunne behandles lokalt og sandsynligvis også kunne indgå i nye produkter produceret af lokale virksomheder. Så vi taler også om øget beskæftigelse – direkte og indirekte, siger Poul-Henrik Pedersen.
Direktør for Damifo A/S, John Kaldahl, ser også store perspektiver i samarbejdet:
– Vi er født direkte ind i den cirkulære økonomi, og arbejder på at udnytte tilgængelige ressourcer på en mere intelligent og bæredygtig måde, herunder udvikling af ny teknologi til affaldsbehandling og genanvendelse. Helt konkret har vi planer om etablering af et teknologicenter på Gerringe, som skal fremme genanvendelsen af problematisk affald, siger John Kaldahl.
Damifo A/S har i forvejen afdelinger i Vojens og Hedehusene.
– Ved at rykke ind på pladsen ved Rødby, kan vi spare erhvervslivet for en masse kørsel og sørge for, at en meget større del af erhvervsaffaldet fra Lolland-Falster rent faktisk bliver sorteret og genbrugt. REFA har adressen og vi har ekspertisen. Siden 2014 har vi håndteret meget store mængder affald, som ellers ville være havnet på deponi, påpeger John Kaldahl.
Direktøren lægger heller ikke skjul på, at Femern-byggeriet er stærkt medvirkende til, at Damifo satser på Lolland-Falster.
– At drive virksomhed handler om at være relevant for kunderne. Ved at åbne en afdeling i Rødby, bliver vi meget tilgængelige og meget relevante ikke bare for erhvervslivet på Lolland-Falster, men også for det store Femern-projekt, siger John Kaldahl og glæder sig til naboskab og samarbejde med REFA.
Damifo A/S har også planer om at udvide Gerringe til også at omfatte et nyt teknologicenter, som fremmer genanvendelsen af problematisk affald.
Foruden en 10-årig lejekontrakt omfatter aftalen også mulighed for et driftssamarbejde om maskiner, udstyr og personale:
– Det er på alle måde en god aftale, som sikrer arbejdspladser og åbner nye perspektiver. REFA kan ikke ændre lovgivningen om erhvervsaffald, men ved at indgå et samarbejde med en privat virksomhed, kan vi skabe noget, der er gangbart og reelt bidrager til øget genanvendelse. Det kan vi kun være tilfredse med, siger REFAs direktør Mette Suhr Stoffregen.
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, tlf: 30 89 14 55