Genbrug af tekstiler og genanvendelse af tekstilaffald

Hold liv i kludene sammen med REFA

Når du afleverer en sæk med tøj og tekstiler i fraktion 29 på genbrugspladsen, så er genanvendelsesprocenten helt oppe på 97 procent:

  • 76 procent går til direkte genbrug
  • 16 procent går til genanvendelse, eksempelvis pudefyld
  • 1 procent er rent affald og kan udnyttes til produktion af affaldsenergi
  • 6 procent er slet ikke tøj og tekstiler men andre materialer, som eksempelvis plastik, der genanvendes til produktion af ny plastik.
  • De sidste to procent er andre effekter eller materialer, som er fejlsorteret og kun kan udnyttes til produktion af affaldsenergi

Hvad sker der med mit gamle tøj, når det afleveres i fraktion 29?

Tøj og tekstiler i fraktion 29 samles ind på samtlige genbrugspladser. Når mængderne er store nok, bliver tøj og tekstiler sendt afsted til et sorteringsanlæg i Litauen. Herfra sendes de videre ud i verden til direkte genbrug i genbrugsbutikker eller til genanvendelse i nye tekstilprodukter.

Mange afleverer kasseret tøj og tekstiler til genbrugsbutikkerne

REFA er fuldt ud opmærksom på, at rigtig mange har gjort det til en god vane at aflevere brugt tøj til direkte genbrug i de humanitære foreningers genbrugsbutikker. Erfaringen siger også, at kun det tøj som genbrugsbutikkerne kan sælge havner i et tøjstativ. Resten ender typisk på vores genbrugspladser.

Ødelagte tekstiler skal afleveres som tekstilaffald

Tekstiler, der ikke kan genbruges kan blive genanvendt til nye materialer f.eks. nye tekstiler, pudefuld, malertæppe eller isolering. Det er derfor vigtigt at dine hullede sokker eller tyndslidte cowboybukser ikke smides ud. Ved siden af containeren til tekstiler har vi opstillet en container til dit tekstilaffald.

Undgå fraktion 5 – Rest efter sortering

Uanset hvad du gør med dit brugte tøj og de brugte tekstiler, så undgå fraktion 5 – rest efter sortering. Med en genanvendelsesprocent på 97, vil det være tudetosset at aflevere de kasserede klude i den forkerte container. Derfor lyder opfordringen: Hold liv i kludene – gerne sammen med REFA.

Indsamling af brugt tøj og tekstiler med i ny affaldssortering

Som du sikkert ved, bliver de brugte tekstiler en del af den nye indsamling af husholdningsaffald i 10 fraktioner. På Lolland-Falster er indsamlingen af tekstilaffald allerede en del af vores storskraldsordning, hvor du kan bestille afhentning, når du har en pose klar. Den ordning fortsætter og bliver en del af den nye indsamlingsordning. Hvis du ikke kan vente til storskraldsvognen kommer forbi, vil du altid kunne benytte genbrugspladsen – fraktion 29.

Vær dog opmærksom på, at genbrugspladsen har to forskellige containere – en til tekstilaffald og en til tekstiler.

Containeren markeret med “Tekstilaffald” er til ødelagte og slidte tekstiler.
Containeren markeret med “Tekstiler” er til genbrugstekstiler.