Ideer og inspiration til bæredygtig julegaveindpakning

Når julegaverne skal pakkes ind på en bæredygtig måde, er der andre materialer end gavepapir, du kan bruge. Gaverne kan pakkes ind i avispapir, stofrester, stofposer, papirposer, kagedåser, skoæsker – kun fantasien sætter grænser – og det allerbedste er, at de kan bruges igen til næste år.

1. Brug materialer du allerede har

Ud over at du sparer penge ved ikke at købe gavepapir, kan du også bruge nogle materialer, du allerede har. Det kan være stofposer, som nogen gange følger med ved køb af en vare som fx sengelinned eller tasker. Det kan være en fin gaveæske eller en dåse, du har fået på et tidspunkt, og ikke har nænnet at smide ud, eller gamle bøger eller magasiner, der har udlevet deres formål.

Gaver indpakket i gaveæsker gemt fra forrige år og bundet med genbrugs gavebånd.
Gave indpakket i æske gemt fra køb af håndklæder, bundet med genbrugs gavebånd og pyntet med gran fra naturen.

2. Pak ind i avispapir

De fleste har enten selv aviser liggende eller kender nogen, der har en bunke. Avispapir udgør en fin og neutral baggrund som gavepapir og kan peppes op med fine bånd (der kan genbruges) og pynt fra naturen.

Gave indpakket i avispapir, bundet med velourbånd, hjemmelavet til-og-fra-kort lavet ud af
bølgepap og pyntet med gran fra naturen.

3. Brug stofrester, du alligevel har liggende

En kjole eller skjorte, der er for slidt til, at den kan repareres; bluser, viskestykker eller duge, der har fået en stor grim plet, der ikke kan fjernes – men som man kan klippe udenom, eller fra noget helt tredje.

Stofrester kan udgøre den smukkeste indpakning og kan både erstatte gavepapir og gavebånd.

Looket bliver rustikt, hvis stoffet rives over og får ru kanter, eller det kan klippes til, blive snoet eller foldet, så det får et mere rent snit. Uanset hvad, er der gode muligheder for den fineste indpakning, der kan bruges igen og igen. Har du en symaskine, kan du sy stofposer med eller uden løbegang. Det er nemt at sy små poser af ærmer fra aflagte bluser eller trøjer. Du kan også bare nøjes med at lukke posen med et bånd og sløjfe.

Gave indpakket i stofrest fra en trøje, bundet med stofrest fra en t-shirt som gavebånd, til-og-fra-kort af bak og pyntet med gran fra naturen.
Gave indpakket i stofrest fra en t-shirt, bundet med stofrest fra en trøje som gavebånd og pyntet med kogler og gran fra naturen.

4. Gem papir/pap til kort og pynt med naturens materialer

Gem gammelt papir eller pap og klip fine til-og-fra-kort, som derefter kan fastgøres på gaverne.

Brug tørrede blade, kogler, blomster og grene som pynt på gaverne. Frugter kan også tørres og puttes på gaverne. For eksempel kan du skære en appelsin i tynde skiver, tørre skiverne i ovnen og klistre dem på det genanvendte gavepapir. Udover at se flotte ud, så udleder de tørrede appelsinskiver en hyggelig, behagelig og julet duft.

Bølgepap kan klippes ud i forskellige former og derefter bruges til hjemmelavet til-og-fra-kort.

5. Inspiration på nettet

Kniber det med idéerne, er der masser af god inspiration at hente om bæredygtig indpakning på nettet, fx fra magasinet Bo Bedre, videnscentret Bolius og idébanken Pinterest. Derudover kan du prøve at søge efter ‘bæredygtig julegaveindpakning’ på Google, hvor der vil dukke masser af sjove og flotte idéer op.

6. Indpakningen kan bruges igen og igen

Når du giver dine gaver til familie og venner, skal du huske at fortælle dem, at deres gaver er pakket ind i genbrugelig og bæredygtig indpakning, som de kan bruge til at pakke gaver ind i til næste år. Holder du selv jul hjemme, vil du nyde, at mængden af papir og bånd, der skal smides ud i restaffald, er reduceret, og du kan pakke dine fine bæredygtige indpakninger ned, så de er klar til næste jul.

God fornøjelse!

Gave indpakket i avispapir, bundet med velourbånd, hjemmelavet til-og-fra-kort lavet ud af
bølgepap og pyntet med gran fra naturen.
Gave indpakket i stofrest fra en juletrøje, bundet med genbrugs bånd og hjemmelavet til-og-fra-kort lavet ud af bølgepap.