REFA er godt i gang med den grønne omstilling på Lolland-Falster – ARKIV

13. november 2024

REFA har netop udgivet deres ESG-rapport for året 2023 – og den er fyldt med positiv læsning.

Den grønne omstilling i affaldssektoren har været i gang i hele Danmark, siden et bredt flertal i Folketinget tilbage i juni 2020 indgik aftalen ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”.

I Lolland og Guldborgsund kommuner er det REFA, som multiforsyningsvirksomhed, der med ansvar for forsyningssikkerhed, grøn omstilling og miljøindsatser har ansvaret for, at Lolland-Falster kommer godt med.

I REFAs seneste ESG-rapport er der gjort status på en række målbare indsatser i det forgangne år – og selvom det har været et udfordrende år med mange nye initiativer og forandringer, har mange af indsatserne allerede givet positive resultater.

Et af de helt store fokusområder i 2023 har været at igangsætte initiativer, der på sigt kan medvirke til at reducere miljøbelastningen fra affaldshåndtering og -behandling, bl.a. gennem indsatser, der øger genanvendelsen, minimerer affaldsmængderne, implementerer mere bæredygtige affaldshåndteringssystemer og omdanner affald til energi på en mere miljøvenlig måde.

REFA har foretaget en række tilpasninger på de 14 genbrugspladser i forhold til de mange affaldstyper, der kan sorteres i. Den nye husstandsindsamling af 10 affaldstyper er en vigtig del af omstillingen – trods udfordringer i etableringsfasen kan REFA allerede se positive tendenser.

”Borgerne har taget godt imod den nye indsamlingsordning, og selvom den kun har været etableret i ejerboliger siden august 2023 og sommerhusområder siden oktober 2023, kan vi se positive resultater i borgernes sortering af de forskellige affaldstyper”, udtaler direktør Mette Suhr Stoffregen. ”Vi er generelt dygtige til at sortere på Lolland-Falster, og det betyder også, at genanvendelsesprocenten nåede op på 48,6 %, hvilket er en positiv stigning på 3,9 % i forhold til 2022. Der er selvfølgelig stadigvæk et stykke vej op til målsætningen på 55 % i 2025 – men nu har vi et system, der kan håndtere de forskellige affaldstyper, og det er synligt, at det nytter at sortere”.

På energiområdet har den øgede, effektive sortering betydet en nedgang i mængden af restaffald, som bruges til energiproduktionen af strøm og varme til forbrugerne. Men det er dog et positivt problem. ”Vi har hos REFA, ikke mindst på baggrund af situationen i Europa og deraf følgende fokus på inflation og forsyningssikkerhed, fået et stærkt fokus på øget produktion af varme og strøm”, siger Mette Suhr Stoffregen og fortsætter. ”Samfundet efterspørger billig el og varme – og forsyningssikkerhed. Vi har derfor suppleret vores energiproduktion med en øget mængde CO2-neutrale brændsler som halm, træflis, solenergi og frøafrens. Halmen kommer fra markerne på Lolland-Falster, mens flisen er en blanding af trækroner og grene fra skove på Østfalster og have-parkaffald fra REFAs gen-brugspladser. Det er godt for miljøet og kan også aflæses positivt i CO2-regnskabet.”

En reduktion af belastningen på miljøet er en vigtig del af den grønne omstilling, og derfor kigger vi også efter andre CO2-besparelser. Der er sparet næsten 5.000 tons CO2-udledning fra affaldskraft-varmeværket i Nykøbing Falster ved at bruge bioaffald. Selvom de indsamlede affaldsmængder til energiproduktion er faldet, er der stadigvæk mange positive gevinster gemt i affaldet.

REFA sendte sidste år ca. 20.000 tons slagge til nyttiggørelse og genanvendelse.
Slaggen, der er et restprodukt fra affaldsforbrændingen, rummer op til 7 % jern og metal, som genanvendes. Resten bliver til slaggegrus, der bruges til anlægsvirksomhed og erstatter bakkegrus fra de danske grusgrave. Slaggegrus er godt for CO2-regnskabet, da det opsuger og sparer mange hundrede tons CO2 om året. Med det kan man konkludere, at affaldsforbrænding næsten er 100 % genanvendeligt.

ESG-rapporten viser, at sygefraværet er faldet fra 2 % i 2022 til 1,52 % i 2023. ”Vi har stort fokus på trivsel og på at skabe et godt arbejdsmiljø. Vi har åbne og klare retningslinjer for, hvordan ledelse og medarbejdere i fællesskab og praksis håndterer konkrete sygdomsforløb”, siger Mette Suhr Stoffregen.

Også på medarbejdersiden viser REFA positive tendenser. Som en stor virksomhed med over 150 ansatte tager vi vores samfundsansvar alvorligt. Vi sikrer gode forhold for vores ansatte og har dem ansat i mange år. Vi er særligt stolte over vores mangeårige samarbejde med EGU/FGU-uddannelserne og vores fokus på social bæredygtighed generelt. I 2023 hjalp vi f.eks. hele 32 mennesker til at få en værdifuld hverdag på arbejdsmarkedet.

”Vi glæder os over den positive udvikling og ser frem til yderligere positive resultater af det strategiske arbejde i 2024”, slutter Mette Suhr Stoffregen.