Erhverv

Den nye indsamlingsordning bliver aktuel for virksomheder på Lolland-Falster fra 31. december 2022.

Det betyder, at virksomheder på Lolland-Falster er forpligtet til at sikre en aftale med en godkendt affaldstransportør til indsamling af virksomhedens affald eller benytte kommunens etablerede indsamlingsordning for husholdningslignende affald..

Ved brug af den kommunale indsamlingsordning indsamles ud over virksomhedens restaffald også madaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad- & drikkekartoner samt farligt affald. Den kommunale indsamlingsordning kan dog kun anvendes, hvis affaldet svarer til en husholdnings behov i art og mængde.

Priser for erhverv

Gebyret fastsættes som en markedspris jf. gebyrbladet for erhvervsaffald, som du kan se her.

Vi gør opmærksom på, at de kommunale indsamlingsordninger først kan benyttes når ordningen er aktuel i kommunen. Det forventes de at være medio 2023.

Den nye indsamlingsordning omfatter 9 af 10 affaldstyper for erhverv

Den nuværende indsamlingsordning af dagrenovation samt papir, glas og metal bliver suppleret med indsamling af madaffald, pap, plast, mad- & drikkekartoner og farligt affald. I alt 9 affaldstyper. Den 10. affaldstype er tekstilaffald. Tekstilaffald skal afleveres på genbrugspladsen.

Den nye standardløsning ser sådan ud:

  • 240 liter to-rumsbeholder til madaffald (lille rum – 96 liter) og restaffald (stort rum – 144 liter). Tømmes hver 2. uge.
  • 240 liter to-rumsbeholder til glas/metal (lille rum – 96 liter) og papir/småt pap (stort rum – 144 liter). Tømmes hver 5. uge. Når den nye ordning er fuldt udrullet vil to-rumsbeholderen blive tømt hver 4. uge.
  • 240 liter plastsæk til plast og mad- & drikkekartoner. Afhentes hver 4. uge. Plastsækken kan også afleveres på genbrugspladserne.
  • Rød miljøkasse til farligt affald. Kassen hentes og ombyttes sammen med plastsækken, når kassen er fyldt og sat frem. Miljøkassen kan også ombyttes på genbrugspladserne.

Gebyret for den nye standardløsning er kr. 2.272,- ekskl. moms om året.

Tilkøb af hyppigere tømning eller flere beholdere

Ønsker du oftere tømning, en beholder til plast og mad- & drikkekartoner eller flere eller større beholdere til eksempelvis restaffald eller papir/pap, kan du se mere om mulighederne for tilkøb her.

Til din nye sorteringsordning får du leveret følgende:

  • 240 liter to-rumsbeholder til restaffald og madaffald.
  • Grøn madkurv til indendørs brug med tilhørende grønne poser til dit madaffald.
  • 240 liter to-rumsbeholder til glas/metal og papir/småt pap.
  • Rulle med 240 liter gennemsigtige plastsække med hanke, til indsamling af plast og mad- & drikkekartoner.
  • Rød miljøkasse til farligt affald (f.eks. el-pærer, batterier, dunke med faremærker og småt elektronik).
  • En sorteringsvejledning så du kan se, hvordan dit affald skal sorteres.

Hvornår implementeres den nye indsamlingsordning?

Den nye indsamlingsordning bliver udrullet fra midten af april og månederne efter.

Du bliver først opkrævet for den nye ordning, når de nye beholdere er opsat. Alle gældende og nye priser kan du se her.

Se ny standardløsning på genbrugsplads eller messe

Vil du se en model af standardløsningen på tæt hold, kan du se den på genbrugspladserne. Du kan også besøge REFAs stand på Fritidsmessen i weekenden 11.-12. marts fra kl. 10-16 og få svar på dine spørgsmål.

Regler for affaldshåndtering

I Lolland Kommune og i Guldborgsund Kommune er der vedtaget regulativer for husholdningsaffald, som REFA arbejder efter, og som boligerne skal overholde. Reglerne skal blandt andet sikre, at affald behandles korrekt, og at skraldemændenes arbejdsforhold er i orden. Hvis reglerne ikke overholdes, kan du risikere, at din affaldsbeholder ikke bliver tømt.

Det er eksempelvis vigtigt, at din beholder kan køres frem på fast underlag – ellers må du selv køre den frem, når den skal tømmes.

Læs mere om kravene her.

Affaldspiktogrammer leveret til døren

De 10 affaldstyper har hvert sit symbol – også kaldet piktogram – som bruges i forbindelse med affaldssorteringen. Derfor kommer der symboler på dine beholdere. De nye to-rumsbeholdere vil blive leveret med piktogrammerne for madaffald, restaffald, papir/pap og glas/metal. Der vil også være piktogrammer på sækken til plast og mad- & drikkekartoner, ligesom symbolet for farligt affald er sat på miljøkassen. Hele idéen med nationale piktogrammer er, at vi møder de samme symboler, uanset hvor vi færdes, så affaldssorteringen bliver lettere i hverdagen.

Brug den hjælp du kan få og gør din sortering nemmere

Sammen med den nye beholder får du også en sorteringsvejledning og flere andre værktøjer, der skal gøre det nemmere at sortere. Besøg det nye affaldsunivers her og læs meget mere om de 10 affaldstyper og de tilhørende symboler. Her finder du også en ny online-sorteringsvejledning og gode tips og tricks til sortering og indretning.

Download sorteringsappen Perfect Waste

Vi kan også varmt anbefale den gratis sorteringsapp Perfect Waste. Du finder QR-koden til appen her:
Sorteringsappen kan scanne stregkoder på emballager og fortælle dig, hvordan affaldet skal sorteres, både hjemme og på genbrugspladsen. Den giver dig også besked om, hvornår du får tømt dit affald, så snart den nye indsamlingsordning starter op hos dig.

Følg med på alle platforme og hold dig godt orienteret

Vi anbefaler også, at du følger med på REFAs hjemmeside, tilmelder dig vores SMS-service, vores nyhedsbrev og holder øje med REFA på Facebook og Instagram. Sammen kan vi gøre en verden til forskel – til gavn for os selv og klimaet.

Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi

Den nye indsamlingsordning er et resultat, at et bredt politisk flertal i Folketinget, som i juni 2020 indgik aftalen ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”. Planen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi sætter nye lovkrav til affaldssektoren, herunder husstandsindsamling af 10 affaldstyper og krav om fælles nationale symboler, som skal hjælpe os alle med korrekt affaldssortering. Det betyder, at alle skal sortere affald i 10 forskellige typer, som skal genbruges eller nyttiggøres. De nye krav skal mindske udledningen af CO2 til gavn for klimaet.