Madaffald

Hvad er madaffald?

Madaffald er al den mad, du ikke kan spise – også hvis den er rå, utilberedt eller blevet for gammel. At sortere dit madaffald går hurtigt og nemt, så snart du har fundet ud af, hvilke genstande der skal i beholderen. Denne liste indeholder eksempler på det, der gerne må komme i den beholder, som er markeret med MADAFFALD.

  • Brød- og kagerester
  • Kød- og fiskeaffald
  • Kaffegrums, teblade og -filtre
  • Mejeriprodukter, f.eks. yoghurt og ost
  • Rester af frugt og grønt – også skrællerne og toppene
  • Ris og pasta
  • Skaller fra æg og nødder
  • Afskårne blomster

Du kan læse mere om affaldsfraktionerne og hvordan du sorterer affaldet korrekt via vores sorteringsvejledning som findes her.

Du kan få besked om hvornår vi kommer og henter dit affald ved at tilmelde dig en af vores tømningsnotifikationsordninger uanset om du er ejer eller lejer.

Indsamling af madaffald

REFA stiller en grøn madkurv samt grønne poser til rådighed, så du nemt kan indsamle madaffald i køkkenet.

De grønne poser bliver leveret i en omslagspose i klar plast. Her er der påført et label, der beskriver hvad der må komme i af madaffald dvs. en lille sorteringsvejledning. De grønne poser er produceret i 100% genbrugsplast og har en stærk bundsvejsning, så der ikke siver væske ud i forbindelse med brug.

Enfamilieboliger/sommerhuse:
Når den grønne pose er fyldt, skal der bindes knude på posen og den lægges derefter i den udendørs affaldsbeholder. Dit madaffald skal altid være i poser når det lægges i den udendørs affaldsbeholder til madaffald. Beholderen rummer 240 liter og er inddelt med en skillevæg, så beholderen deles i to rum, hvor 40% (96 liter) er til madaffald.

Du må gerne benytte gennemsigtige plast inliners til din udendørs affaldsbeholder til madaffald, så beholderen holder sig ren. Vær dog opmærksom på, at du stadig skal aflevere madaffald i poser, når det lægges ned i beholderen.

Madaffald tømmes hver 2. uge. Det er muligt at tilkøbe uge tømning eller yderligere kapacitet, dvs. flere beholdere. Se priser her.

Du kan bestille flere beholdere på REFA Selvbetjening eller kontakte REFA Kundecenter.

Etageejendomme:
Når den grønne pose er fyldt, skal der bindes knude på posen og den lægges derefter i beholderen til madaffald markeret med madsymbolet.

Må man bruge sine egne poser?

Man må gerne benytte egne poser til madaffaldet, f.eks. hvis størrelsen ikke passer til det system, man har i sit køkken. Hver dog opmærksom på, at egne poser skal være af plastik og må ikke være bionedbrydelige plastikposer – da at det har vist sig, at de ikke nedbrydes tilstrækkelig. Derfor er det bedre med plastikposer, da de nemt kan sorteres fra.

Hvornår får jeg nye poser til mit madaffald?

Du får nye grønne poser udleveret en gang om året. Hvis du har opbrugt dine poser inden næste udlevering, kan du købe nye på vores genbrugspladser eller benytte dine egne poser af plastik.

Genanvendelse af madaffald

Når skraldebilen har hentet beholderen med madaffald, bliver det enten kørt til et behandlingsanlæg eller direkte til et biogasanlæg.

På anlægget bliver madaffaldet kørt gennem en stor blender, hvor det blandes med vand og bliver til pulp. Pulpen minder om en meget gæret havregrød. Herefter bliver pulpen presset igennem en sigte, som renser for plast, jern og andre fejlsorteringer. Nu er pulpen klar til at blive kørt til et biogasanlæg.

På biogasanlægget pumpes pulpen ind i store gæringstanke, hvor det blandes med gylle og andet organisk affald som f.eks. rester fra fødevareproduktion.
I gæringstankene nedbryder bakterier det organiske materiale og udvikler biogas.

Biogassen bliver brugt som brændstof på kraftvarmeværker, der har en generator, som er drevet af gas. Det er på kraftvarmeværkerne, at biogassen bliver omdannet til strøm og fjernvarme.